Winkelwagen - FAQ - Contact - English

Blaarkop koeien

De Vrije Koe levert momenteel voornamelijk blaarkop vlees. Dat is een heel bewuste keuze. De Blaarkop is namelijk een duurzaam koeienras dat heerlijk mals én gezond vlees oplevert.

Blaarkop koeien zijn zelfredzaam en hoeven nauwelijks bijgevoerd te worden. Omdat het sterke oerdieren zijn die niet snel ziek worden, hebben ze geen preventieve antibiotica nodig. Het is bovendien een van de weinige rassen die het goed doen in natte natuurgebieden.

Comeback koe Voor veel mensen is de Blaarkop de mooiste koe van Nederland. Vanwege de specifieke vlekken rond de ogen (de ‘blaren’), de witte kop, buik, staartpunt en ‘sokken’ wordt de zwarte of rode Blaarkop ook wel ‘koe in jacquet’ genoemd. De Blaarkop komt hier al eeuwenlang voor. Bijna dreigde dit karakteristieke koeienras uit het Hollandse landschap te verdwijnen, maar gelukkig is de Blaarkop net op tijd aan een glansrijke comeback begonnen.

En nog gezonder ook! Blaarkop vlees is gezonder dan ander rundvlees. Blaarkoppen bezitten een oergen waardoor ze een hoge natuurlijke weerstand hebben. Ze hebben geen antibiotica nodig. Bovendien bevat het vlees een hoog vitamine B12 gehalte en veel mineralen.  

Voordelen van de Oer-Hollandse Blaarkop:

  • het is een dubbeldoelkoe
  • is geschikt voor duurzame landbouw
  • graast het liefst in natuurgebieden
  • kan bijna het hele jaar buiten blijven
  • hoeft nauwelijks bijgevoerd te worden
  • krijgt gemakkelijk kalfjes
  • heeft niet of nauwelijks last van ziektes
  • gebruikt geen preventief antibioticum
  • levert gezondere vlees- en zuivelproducten
  • levert malser vlees en voortreffelijke boter, populair bij topkoks

 

Waar vind je een aantal van onze boeren?